Lilium Aurum
kniha

Események

H K Sz CS P Szo V

 

Üdvözöljük Önt!

Hodossy Gyula
Hodossy Gyula, kiadóigazgató

Tisztelt Látogató!
Kedves Barátunk!

Örömmel üdvözlöm a LILIUM AURUM Könyv- és Lapkiadó honlapján! Engedje meg, hogy pár szóval elkalauzoljam portálunk világába: könyveinket, szerzőinket, a szlovákiai magyar kulturális életnek egy szeletjét átnyújtva.

A rendszerváltás után nemes, de igényes célt tűztünk magunk elé: egy kulturális műhelyt álmodtunk meg, vállalva a szellemi terhet, az anyagi nehézségeket, bízva az olvasó tiszteletteljes odafigyelésében, s reménykedve a szerzők együttműködő szándékában.
Történt mindez egy lehetőségekkel, ugyanakkor konfliktusokkal teli környezetben. Ám mi felvérteztük magunkat elegendő lelkierővel, hogy a folyamatos önfejlesztés során tevékenyen bekapcsolódjunk abba a kultúrát ápoló és istápoló új hálózatba, amely segíteni kívánta kisebbségi értékeink, a szlovákiai magyar művek megjelentetését és terjesztését: az írás, a kultúra lélektől lélekig vitelét.
A „szabad szolgálat” vállalása ma sem vesztett aktualitásából. Feladatainkat mind a mai napig szabadon választjuk, miképp a szerzők és az olvasók is szabad akaratukból döntenek mellettünk. Mellettünk, vagyis az értéktartás, értékformálás, népművelés, értékteremtés mellett. Teremtést-alkotást vállaltunk, amihez kell ötlet és tudás, tehetséges szerző és szorgos munkatárs, empátiával bíró mecénás, együttműködő nyomdász, könyvet szerető kereskedő és nem utolsó sorban igényes olvasó.
Amikor az útra léptünk, örültünk, hogy megnyíltak a határok, hogy szabad lett véleményt nyilvánítani, sőt formálni és azt terjeszteni – megszűnt tiltott gyümölcsnek lenni a szlovákiai magyar értelmiség mondanivalója. Egy szabad ars poetica mentén szabad lett együtt gondolkodni és cselekedni a nemzetmegtartó szellem szolgálatában mindazokkal, akik közösen akartak maradandót alkotni. Ma, választott utunkon járva tapasztaltuk, időközben megszűntek a határok, s csatlakoztunk egy olyan multikulturális közösséghez, ahol európai szellemiséggel törekszünk megőrizni a multikulturális közegben kisebbségi értékeinket. Ezzel is gazdagítva, színesebbé téve szűkebb világunk, közösségünk kulturális életét.
Megköszönve látogatását kívánok kellemes barangolást portálunkon!

Hodossy Gyula