Lilium Aurum
kniha

Események

H K Sz CS P Szo V

 

LILIUM AURUM

Lilium Aurum A dunaszerdahelyi székhelyű LILIUM AURUM Könyv- és Lapkiadó Kiadó egyike azoknak a kiadóknak, amelyek a rendszerváltás után alakultak.

Az 1991-ben alapított kiadó nevében hordozza ars poeticáját. A Lilium Aurum latin név: arany liliomot jelent. A liliom a keresztény szimbolikában fényt és életet jelképez – lelki hatalmat, kötelességteljesítést, segítőkészséget és törvénytartást; az arany az elsőt, a legjobbat – ami a névválasztás kapcsán az ilyen érdemekre való törekvést kívánja jelképezni.

A szellemi műhely eddigi tevékenységének eredménye jelentős: közel ezer kiadványt jelentetett meg (próza, költészet, gyermekirodalom, néprajz, egyházi irodalom, művelődéstörténet, irodalomtudomány, környezetvédelem, társadalomtudomány, ismeretterjesztő irodalom, helytörténet, oktatási szakirodalom, képzőművészet témakörökben, de foglalkozott naptárakkal, hanghordozókkal stb.)

A Lilium Aurum Kft. adja ki 1995 szeptemberétől a Katedra című folyóiratot, a szlovákiai magyar pedagógusok és szülők lapját, amely az egyetlen magyar nyelvű, országos terjesztésű pedagóguslap.

Lilium Aurum A kiadó tevékenységéhez több kiegészítő aktivitás járul: működteti a Lilium Aurum Könyvklubot, megszervezte az „Egy falu – egy könyv” mozgalmat, hogy a szlovákiai magyar írók és társadalomtudósok munkái eljuthassanak Szlovákia minden magyarlakta falujának és városának könyvtárába, továbbá irodalmi estek szervezéséből szintén aktívan kiveszi részét. A szellemi munka több társadalmi illetve kutatóintézethez köti a kiadót. A legszorosabb együttműködés a Katedra Alapítvánnyal, a Vámbéry Tudományos Kollégiummal, valamint a Fórum Kisebbségkutató Intézettel alakult ki, ami a „műhelytermékek” kiadásában nyilvánul meg. Egy másik jelentős együttműködési területként említhető az oktatásügy: a kiadó portfoliójában több segédtankönyv, módszertani könyv szerepel, valamint a nyitrai és pozsonyi egyetemek magyar tanszékei után a komáromi egyetem egyik kiadójaként is nyilvántartott.

A határon átnyúló könyvforgalom biztosítására többéves együttműködést tud magáénak a budapesti XANTUSZ könyvterjesztői hálózattal, így a kiadványokhoz Magyarországon is hozzáférhetnek a kedves Olvasók.