Lilium Aurum
kniha

Události

Po Ut St Š Pi So Ne

 

Vyhľadať knihy

Vybraná tematika: Všetko
Podtematiky: Spoločenská veda  | Detská a mládežnícka literatúra  | Dejepis  | Etnográfia  | Krásna próza  | Kresťanská literatúra  | Poézia  | Dokumenty  | Kalendáre  | Populárno-vedecká literatúra  | Dejiny vzdelávania  | Učebnice, pomocné učebnice  | Metodické publikácie  | Lekárska veda  | Výtvarné umenie  | Albumy  | Mapy  | Ostatné

 
 

 
 
 
 
 

Sindár Oszkár
Kéménd a történelemben

A szerző, Sindár Oszkár szinte egész életében Kéménd történetével foglalkozott. Feljegyzéseket készített minden jelentős eseményről, felkutatta a falu történetének forrásait (a régészeti leletleírásoktól a levéltári anyagokig), áttanulmányozta az ide vonatkozó szakirodalmat, és az „oral history” módszerével a még élő szemtanúktól gyűjtött anyagot a huszadik században falujában lezajlott történelmi eseményekről. Ilyen alapos előkészületek után írta meg munkáját, mely a falumonográfiák műfaji követelményeinek mindenben megfelel.

 

Csóka Ferenc
A meditálók titka

Meditálók titka A szerző ifjúsági regénye a kalandokról, sci-firől, szerelemről, táborozásról szól. Ajánlott a 12-15 éves korosztálynak.

 

Z.Németh István
Aranyeső, Ezüsthó

Igazi ünnep olvasóinka ha megjelenik egy Z.Németh István – kötet, az pedig valóságos csemege, ha az a kötet gyermekverskötet. Egyszerűen elvarázsolnak a választékos szavak , a csengő – bongó rímek, az egyedi, változatos versformák, verseinek fűszerevaszelíd irónia és derű. Olyan szakácsa Ő irodalmunknak , aki nem beszél sótalanságokat, aki mindig főz valami frisset, ehetőt, nem mindennnapit.

 

Fellinger Károly
Ilka Vára

ol lelhető fel a szótalan víz? Igézés ellen királylányoknak, hiszen csak az lehet hatásos. Természetesen az Óperenciás - tengernél, ahol az ég a földdel dörzsölődik össze. Ám a dolgok nem ilyen egyszerűek, még a mesében sem. Kell hozzá egy kis iszap és tizenkilenc egymás mellett álló fűzfáról való gallyak, egyebekről nem is beszélve. Pl., hogyan lesz a hallgatásból arany. Miért potyognak a cigány gyerekek az égből, ha egyszer a gólya hozza őket is? És hol van az a hely, ahol a hétfejű sárkány fél a vihartól? Vagy tűzokádás helyett felcsap tűzoltónak a faluban. Hol hall nagyot a táltosanyó? Hol nem szeret mosakodni a legkisebb démon? Hát ahol pálinkás szép jó napot kívánnak egymásnak az emberek. Hol, vagyis hol nem, valahol a Csallóközben, vagy épp Mátyusföldön. Legalábbis Fellinger Károly élvezetes mesekönyve szerint. Egytől kilenvvenkilencéves korig szeretettel ajánlom az Olvasóknak! Hiszen azt is megtudhatjátok belőle, miért értékes az aranykukac, és miért kell a nyulat vagy boszorkányt megpatkolni. Jó szórakozást! (Jász Attila - Csendes Toll, költő, szerkesztő, esszéíró)

 


Megcsalt reményünk

A kötet a XII.Vámbéry konferencia huszonkét előadását foglalja magába többek között Vámbéry Ármin életéről, munkásságáról, keletkutatásokról. Sárközy Miklós iranista a Vámbéry Árminnak küldött londoni levelekről beszélt, Aslan Margit levéltáros a Kolozsvárott előkerült új Vámbéry-kéziratokról számolt be. Czentnár András orientalista egy Indiában talált keleti török nyelvkönyvvel érkezett a konferenciára, Vásáry István akadémikus a székely rovásírás emlékeit felvonultató könyv újabb kiadásáról szólt pár kritikával megtűzdelt mondatot. Kovács Szilvia az Arany Horda területén működött ferences hittérítőkről adott elő, Tasnádi Edit pedig az egyik jeles török költő, Nazim Hikmet hányatott életéről és magyarországi látogatásairól szólt. Sinkovics Balázs nyelvész egy nyelvészettörténeti kiruccanásra hívta a hallgatóságot, Zimonyi István turkológus professzor sok érdekes adatot mondott el az egyiptomi magyarabokról. Darkó Jenő történész egy bizánci történetíró világkrónikájának szemléletét kísérelte meg új megvilágításba helyezni, Felföldi Szabolcs pedig egy belső-ázsiai buddhista közösség mikrotörténeti elemzését vállalta. Németh Pál orientalista a Korán keresztyén gyökereiről tartott előadást, Kiss László orvostörténész pedig a Rozsnyón működött Maurer Artur orvosról beszélt. Uhrman Iván orientalista etimológiai módszereket bevetve a Tátony nemzetség nyomába eredt, Szálkai Kinga súlyos problémákra világított rá Vízkérdések Közép-Ázsiában a XXI. század elején című előadásában, majd Dobrovits Mihály turkológus az iszlám oroszországi előretöréséről beszélt. Čierniková Beáta az örmény diaszpóráról tartott előadást, Somogyi Katalin pedig a múlt század első felében az Egyesült Királyságba kivándorolt jemeniekről vázolt fel egy életképet. Tüske László orientalista A 2013/2014-es egyiptomi rendeződés tényezőiről címmel tartott előadást, N. Rózsa Erzsébet viszont az Iszlám Állam kialakulásáról és a meglehetősen áttekinthetetlen közel-keleti helyzetről beszélt. Kovács Attila iszlámkutató azokról az új mediális technikákról és módszerekről szólt, amelyekkel az iszlám radikálisok igyekeznek maguk mellé állítani a muszlim fiatalokat nemcsak az arab országokban, hanem Európában is.

 
 
1-10 / 701
...